به نام خدا
عنوان آزمایش : اندازه گیری نقطه ی ذوب
اعضای گروه : شقایق کبیری، نغمه عزیزی، مهسا باقرزاده، شیرین حسینلو و نسترن مختاری
تاریخ انجام آزمایش : دوشنبه ۱۳۹۸/۰۷/۲۲
تاریخ تحویل گزارش کار : یکشنبه ۱۳۹۸/۰۷/۲۸
استاد محترم آزمایشگاه : دکتر صداقتی
هدف آزمایش :
تعیین نقطه ذوب سالسیلیک اسید ، نفتاین ، بنزوییک اسید
وسایل مورد نیاز برای انجام آزمایش :
هیتر استیرر، بشر، روغن( پارافین)، دماسنج، لوله مویین، گیره و پایه، سیم
تءوری آزمایش :
نقطه ذوب : به دمایی که در آن یک ماده از حالت جامد به حالت مایع تغییر شکل میدهد نقطه ذوب میگویند . بیشترین نقطه ی ذوب را پیوندهای یونی دارند. چون پیوندهای یونی قویترین پیوندها هستند. نقطهٔ ذوب همیشه برای مواد خالص در نظر گرفته میشود. ناخالصی و فشار روی نقطهٔ ذوب تأثیر میگذارد. وجود ناخالصی سبب کاهش نقطه ذوب میگردد.
تفسیر میکروسکوپی ذوب شدن:
در یک جسم جامد، مولکولهای تشکیلدهندهٔ آن در جای خود نوسان میکنند، ولی هنوز حالت کریستالی خود را حفظ کردهاند. اگر به جسم سخت گرما داده شود، این نوسانها بیشتر میشوند، تا زمانی که ساختار کریستالی از هم میپاشد و جسم مایع میشود.
تاثیر فشار:
فشار بر نقطهٔ ذوب مواد تأثیرگذار است. با بالارفتن فشار نقطهٔ ذوب نیز بالا میرود. البته یک استثنا وجود دارد: (با افزایش فشار، نقطهٔ ذوب یخ کاهش مییابد).بعضی از مواد فشار بخار بالایی دارند، به طوری که در نقطه ذوب خود یا پیش از آن تصعید می شوند. در این گونه موارد تعیین نقطه ذوب در لوله در بسته انجام می شود.موادی ک ما برای آزمایش انتخاب میکنیم از قبیل این گونه مواد هستند برای انتخاب حمام از دو نوع حمام روغن و اب میتوانیم استفاده کنیم. این بنا به اینکه اگر ندانیم ماده ی مورد نظر نقطه ذوبش چند است از حمام روغن استفاده میکنیم.برای انتخاب دماسنج نیز باید دقت شود بهتر از از دماسنج های جیوه ای استفاده کرد هم چنین باید دماسنج کالیبره باشد، محیط هم بهتر است ایزوله باشد تا دما دقیق تر بدست آید.
شرح آزمایش :
مقدار کمی نفتالین را در شیشه ساعت میریزیم و خوب پودر میکنیم. سر باز لوله مویین را داخل شیشه ساعت به آرامی ضربه میزنیم تا نفتالین به اندازه 1cm داخل لوله برود. هیتر را به برق وصل کرده تا گرم شود و پارافین را داخل بشر ریخته و بشر را روی هیتر قرار میدهیم.دمای هیتر را روی 30 درجه ی سانتی گراد تنظیم میکنیم. لوله مویین را باسیم به دماسنج میبندیم، لوله باید با دماسنج هم سطح باشد. گیره و هیتر را میاوریم و هیتر را روی پایه میگذاریم. دماسنج و مویین را داخل گیره قرار میدهیم. دماسنج و لوله مویین را داخل بشر قرار میدهیم.اولین دمایی که در آن جامد تقریبا مایع شده است را که دماسنج آن را نشان میدهد یادداشت میکنیم و سپس دمایی که جامد در آن کاملا به مایع تبدیل میشود را یادداشت میکنیم.
ماده نفتالین در دمای 79 درجه ی سانتی گراد تقریبا ذوب شده است و در دمای 80 درجه ی سانتی گراد کاملا ذوب میشود.
ماده ی سالسیلیک اسید در دمای 99 درجه ی سانتی گراد تقریبا ذوب شده است و در دمای 102درجه ی سانتی گراد کاملا ذوب میشود.
عوامل ایجاد کننده ی خطا :
امکان وجود ناخالصی در ماده
کم یا زیاد بودن حرارت شعله
عدم دقت در تشخیص و خواندن دما
خطا در درجه بندی دماسنج
پایان
ذوب ,ی ,نقطه ,دماسنج ,آزمایش ,لوله ,سانتی گراد ,ی سانتی ,نقطهٔ ذوب ,نقطه ذوب ,در دمای
درباره این سایت